Beste ouders,
Het personeelstekort in het Basisonderwijs is dusdanig ernstig dat vacatures bijna al niet meer in te vullen zijn. En vervangende leerkrachten zijn er ook al bijna niet meer. Vervanging voor één of twee dagen lukt meestal nog wel, meestal door een beroep te doen op de parttimers. Maar dat kan tot gevolg hebben, dat leerkrachten méér gaan werken dan ze fysiek aan kunnen of dat ze in de problemen komen met de zorg voor het eigen gezin. Ook voor de duo-partners van de zieke leerkracht is het (door het grote verantwoordelijkheidsgevoel voor de groep) een extra belasting. En dat kan er voor zorgen dat die duopartner overbelast raakt. Met als risico dat ook die leerkracht ziek wordt.
Voor langdurige vervanging is of níemand te vinden of voor íedere dag een andere vervanger. Dat dit absoluut níet goed is voor de kinderen, mag duidelijk zijn. Er wordt dan wel gewoon les gegeven, maar iedere dag een andere (vaak onbekende) vervanger voor de groep, maakt het bijna onmogelijk om de kwaliteit op álle gebieden te kunnen garanderen.
Op dit moment hebben we twee langdurig zieke collega's. In groep 6 kan dat nog steeds opgevangen worden omdat de duopartner het met haar gezin zo geregeld kon krijgen dat zij full time de groep ging begeleiden. In groep 4 is dat echter geen optie. Daardoor zijn daar inmiddels al zoveel verschillende vervangers geweest dat de directie eerst incidenteel en nu volledig de vervanging van de zieke leerkracht voor zijn rekening neemt. De directie (Mári Kokke en Monique van Eert) heeft echter 3 scholen onder zijn hoede, waardoor heel veel taken nu blijven liggen. Maar gedurende lange tijd een groep 3 dagen per week naar huis sturen vinden wij absoluut geen optie.
Deze problematiek werd ruim 5 jaar geleden al nadrukkelijk voorspeld door vakbonden en andere deskundigen. Maar de overheid heeft daar als 'werkgever' nooit actie op ondernomen. Het beroep van leerkracht Basisonderwijs werd steeds minder aantrekkelijk door verschillende oorzaken:
Dit vraagt om een STRUCTURELE INVESTERING vanuit de overheid, waar tot nu toe nog geen initiatieven voor zijn genomen. Daarom roepen de gezamenlijke vakbonden nu op tot een algehele onderwijsstaking voor donderdag 30 en vrijdag 31 januari a.s.
Het team van de Triangel staat volledig achter de argumenten voor deze actie en wil om die reden dan ook VRIJDAG 31 JANUARI gaan staken. Donderdagochtend is er dan nog gewoon les, donderdagmiddag stond al een studiemiddag gepland en vrijdag is de school dus gesloten.
Namens het team van de Triangel: Mári Kokke
Terug naar het overzichtToch nog een Jeugprinsenbal?
Afscheid van 2020
Sinterklaasfeest in groep 7